måndag, juni 29

Datoridioter vi minns

Slick har jobbat med datorer i en eller annan form sedan jag var nybakad och färsk någon gång på 90-talet. Gör man sådant länge nog finner man förr eller senare (oftast förr) sig själv sittandes med ett apfult headset på skallen, fieldandes supportsamtal från människor som så fort de hamnar framför en dator tappar varenda indian i kanoten bortsett från en ängslig liten mohikan utan styrfart. Kvinnan som trodde Dell upfunnit datorn till exempel ("Det är därför det står Del på alla tangentbord" sa hon till mig och nickade förnumstigt. Jojo), eller killen som jublande förklarade att han optimerat backuprutinerna på sitt bolag genom att börja skriva backuper till /dev/null (icke-unix-kunnigas översättning: Backup till papperskorgen, utan möjlighet att återställa). Men det supportsamtal som stannat kvar, det som fortfarande hemsöker mig och får mig att vakna med ett ryck, kallsvettig med lakanen i en hög på golvet, är följande.

Bakgrund: En kvinna ringer till datorsupporten på Ett Annat Stort Företag där Slick svarar i telefonen. Hon har tappat nätverksinställningarna på sin dator, och med ett stort knippe tålamod och detaljerade beskrivningar lyckas vi till sist få alla IP-nummer och andra grejer på plats igen. Tills...

S(lick i supporten): Sådär, då klickar du på OK!
K(vinnan utan indianer i kanoten): OK?
S: Japp! OK!

K: ... Jag tryckte på Cancel! (Sagt med stolthet, som om ett svårt arbete just lyckosamt genomförts)
S: Men.. men... inte OK?
K: Nä. Cancel.
S: Jaha... Men då gör vi om allting igen då.
* göra om göra om göra om*
S: Nu! Nu är alla inställningar gjorda! Nu vill jag att du klickar på OK. INTE Cancel. OK. Ok?
K: OK?
S: Ja. OK.
* lång tystnad. Till slut hörs ett tveksamt musklick i andra änden av tråden. *
K: ... Jag klickade Cancel.

I det läget tog Slick tyst av sig headsetet, backade långsamt bort från telefonen med den uppenbarligen helt vansinniga kvinnan i luren, lämnade kontoret och gick till närmsta bar. Mental health break, kallas det visst.

fredag, juni 26

Jaså det var SÅ det gick till!

Professorn har den överlägset bästa analysen av vad som egentligen ligger bakom popkungens hastiga avfärd. Bara så ni vet.

Ute och cyklar

30+ utmanar med personlighetstest på webben. De här testerna brukar inte bli så bra för mig, eller någon annan utöver den mest stereoptypt utformade, och inte heller detta imponerade direkt... Först tänkte jag göra som 30+ och stryka det som inte stämmer, men inser vid genomläsning att inte en rad är korrekt:

Din personlighetstyp:
-Praktiskt lagda, traditionella och välorganiserade. Ja, en kvinna i ett mansdominerat yrke som svär, super och raggar som en karl är ju traditionellt så det förslår. Det där med att vara välorganiserad tänker jag inte ens kommentera.

-Fysiskt aktiva HAHAHA! Sist jag var fysiskt aktiv servade jag mig själv i ansiktet med en volleyboll. 'Nuff said.

Ointresserade av teoretiska frågor om de inte ser en praktisk tillämpning. Mmm. Det är därför jag just nu har en bok om strängteori på nattygsbordet. För att det finns så många praktiska tillämpningar för det.

Besitter en klar bild av hur saker och ting ska vara. Lojala. Arbetar hårt. Ofta ledare, med mycket god organisationsförmåga. “Goda medborgare” som värdesätter trygghet och lugn. Nä. inte någonstans. Varken vad gäller lugn eller medborgarvärde. Jag är säkerligen en rätt hetsig arbetsledare också.

Karriärer som skulle kunna passa dig:
Militärer, affärsföreståndare, chefer, poliser, domare, ekonomichefer, lärare, säljare, regeringstjänstemän, försäkringsagenter, vårdchefer, handels- och tekniklärare. Ähmen för i helsike. Säljare är ett jäkla nasarpack. Militärer är rigida och tråkiga. Domare? I tingsrätten då eller? Och lärare? Jag ogillar de flesta som a) inte kan något, eller b) är yngre än 20. Lärare kanske inte är det bästa valet då.

Slutsats? Det där med personlighetstester är humbug. Fast det visste vi ju redan.

Dagens vad



Michael Jackson kolade vippen någon gång under natten. Slick sätter ett kylt glas rosé på att världens samlade journalister just drabbats av kollektiv amnesi och sitter och filar på själsdödande tillrättalagda hyllningsartiklar - det är ju så trist att prata om tråkiga saker som pedofili när killen ändå kolat.


Any takers?

torsdag, juni 25

Arsenik och gamla spetsar - IRL

Egentligen borde inte Slick jubla i det här läget. Kidnappning och tortyr är inte roligt. Men trots det kan jag inte låta bli att heja lite extra på pensionärerna - det finns något extra beundransvärt i det att fyra antikviteter med en fot i graven gjort något så extremt som att kidnappa en kille och tortera honom i några dagar.

I korthet - en finansvalp spekulerar bort fyra tyska pensionärers pengar på Floridas fastighetsmarknad. Alla stålar borta, de sista ljuva åren ter sig plötsligt klart regntyngda. En vanlig pensionär hade stoiskt ätit kattmat och lidit i det här läget, kanske beklagat sig på en insändarsida någonstans under rubriken Upprörd Skattebetalare. Men järngänget i Tyskland kände att nä, nu jävlar är det nog. I alltför många år har de blivit undanskuffade på trottoarer, väntat förgäves på telefonsamtal från barnbarnen och inte fått sittplats erbjuden på bussen. Hit men inte längre. Dags att ta saken i egna händer.

Och så de gör det. Kidnappning och intejpning av finansvalpen (citatet "det tog lite tid för dem eftersom de blev så andfådda" är obetalbart bra) och sen utfrågning under tortyrliknande former tills finansvalpen faxar banken för att rädda de få slantar som finns kvar. Banken larmar polisen som stormar pensionärsvillan med full insatsstyrka. Hardcore!

Grunden till Slicks spontana jubel över pensionärernas tilltag ligger förstås i den extrema polemiken och symbolvärdet hos karaktärerna i det här dramat. Finansvalp som spekulerar bort pensionen för söta blåhåriga tanter är The Bad Guy i alla andra sammanhang, och de små tanterna är alltid de hjälplösa, naiva offren. Klart som fasen att jag hejar när Pensionärs-David tvingar ner Finansvalps-Goliat i bakluckan på en bil! Underdog-temat är så tydligt att det är omöjligt att reagera annorlunda.

Disclaimer: Ja, det är hemskt med tortyr och kidnappning. Nej, en sådan handling kan inte uppmuntras egentligen. Men då pensionärerna åkt fast så det stänker om det, riskerar 15 års fängelse och finansvalpen säkert kommer få någon form av skadestånd tänker jag fokusera på den underbara tanken på marginaliserade pensionärer som slår tillbaka - bokstavligen. Kör så det ryker, alla grå pantrar!

måndag, juni 22

Tacka fan för att man är lite tveksam

Eftersom Slick står med båda klackarna stadigt planterade i singelfacket (och har jobbat som en gnu, därav en veckas bloggfrånvaro) händer det titt som tätt att folk frågar
- Varför är du singel?

Först och främst - den här frågan ställer inte en singel till en annan. Never. Det är uteslutande paxade dumjävlar till personer som vräker ur sig såna här ogenomtänkta fånigheter, och varje gång vill jag svara
- Varför är du i ett förhållande?

Anledningen till att Slick är singel är enkel - jag attraherar enbart psykopater. Se här ett urval av det senaste tre årens dejtande:

Doktoranden
Raggade upp mitt telefonnummer i kön till Debaser och vi träffades en tidig kväll mitt i veckan. Jag föreslog en fika, men Doktoranden envisades med middag - och toppade upp med att nobba samtliga restauranger längs hela Götgatan med motiveringen att de var för dyra. Slutligen hamnade vi på en sunkig indier på Ringvägen - där Doktoranden i rask ordning beställde in tvårätters, en flaska riktigt sunkigt rödtjut (ackompanjerat av orden "Jag är väldigt intresserad av vin" och en lång avsmakningsprocess med ljudliga sörplanden) till min lilla sallad (jag ville som sagt bara fika). Spenderade middagen med att avbryta mig högljutt och jämföra mig med sin mamma ("hon avbryter också hela tiden!") medan han drack ur hela vinflaskan. Insisterade avslutningsvis på att dela lika på notan.

Producenten
Han ville bjuda mig på middag, och det är ju trevligt. Efter visst dividerande (läs: Slick fick hitta på ett ställe att gå till) bestämdes vi för att äta på Grill vid åtta-tiden. När Slick dyker upp står killen utanför och meddelar att "det var fullt. Var ska vi gå nu då?"

Ärligt, när en kille bjuder ut en tjej på middag hör det väl till att boka bord? Ja, det är klart det gör. Det är inte ok att tvinga tjejen att bestämma ställe heller (som Producenten gjorde) - hur fan ska jag veta vad du har för budget? Pizza hut eller Pontus? Idiot. Efter att slutligen hamnat på Vapiano för att alla andra ställen var fulla (igen - boka bord!) skulle det konverseras. Det gick ungefär så här:
Slick: Berätta om ditt produktionsbolag! Vad har du på gång?
Producenten: Nä. Det är lite grejer bara.
Slick: Jaha...? Nähä. Men berätta om dina hästar då! Hur går det för dem?
Producenten: Nä. Det är lite hästar jag har bara.
Slick: Jaha.... Nähä.
Upprepa in absurdum. Pausa var femte minut för besvärat skruvande och desperat vinklunkning.
Producenten slog sista spiken i kistan genom att skicka sms dagen efter dejten med texten "Tja smulan. Är på väg hem för att dega i soffan. Du kan ju dyka förbi om du har lust.". Sorry, producenten - det krävs mer än en sunkig pastamiddag för att få Slick i mysbyxestadiet.

Alfapet-mannen
Hette så sjukt konstigt att hans post såg ut som Alfapet. Deltog i två väldigt lyckade dejter, deklarerade fortsatt intresse och försvann sedan spårlöst.

Mannen som citerade Tomas Ledin
Nej. Nej nej nej nej.

The pony player
Kom ut i vardagsrummet naken bortsett från sadel och träns. På alla fyra. Förklarade (något redundant) att det här med konventionellt sexande inte låg riktigt för honom.

Sammanfattningsvis är det helt enkelt inte så konstigt att jag är singel, eller hur? Jag har dejtat sen jag var 15. Jag har inga obehagliga bölder och jag kan använda bestick. Jag kan visserligen inte laga mat, men jag kan knyta en knut på en körsbärsstjälk med tungan. Jag har varit här hela tiden - var är han?

fredag, juni 12

Äh, en rolig till...

Någon måste omedelbart ta ifrån mormor stickorna.
(tack, awkwardfamilyphotos.com)

Veckans idiot-lista, del 3 av 3

Idag är Slick trött, bakfull och oseriös. Igår var det jobbmingel på en takterass nära dig, och mängden rosévin stod inte i paritet med matintaget - då går det som det går. Slick var där tillsammans med en kollega och chefen från Det Stora Företaget men idag är det bara Slick på plats på kontoret, övriga deltagare "jobbar hemifrån". Jojo.

Med anledning av ovanstående har jag bestämt mig för att ge veckans tredje idiot, Nyamko Sabuni (som vill använda skattepengar för att inrätta en "styrelseutbildning" för att få fler kvinnor i bolagsstyrelser. Som om det är högutbildade kvinnor som är den största gruppen arbetslösa i dagsläget. Idiot.) frikort från sågning. Bortsett från den lilla hon just fick då.

Istället: failblog.org! Le och var lyckliga, nu är det fredag!

Karma ger en liten hint?

De där små annonserna i högerspalten av bloggen ser jag som ren underhållning för det mesta. Det är ganska puckade saker som dyker upp där, horoskopgubbar, livsprognoser och annat tvivelaktigt. Lustigt eftersom det alltsomoftast är de företeelser jag sågar vid fotknölarna som annonseras ut, sida vid sida om texten som förklarar varför bara idioter skulle vilja använda sig av det.


Det verkar dock som om google ads äntligen har lyckats fånga upp själva stämningen här hemma hos Slick:


torsdag, juni 11

Litet tips till ingen särskild

Bakgrund: Du upplever att det finns ett problem med, säg, en av de fem tvättstugorna i din bostadsrättsförening. Du beslutar dig för att skicka ett brev till styrelsen för att uppmärksamma problemet och be dem åtgärda det.

Tips: Formulera inte brevet som en regelrätt utskällning till styrelsen strösslad med utropstecken och VERSALER. Brevet kan hamna hos Slick.

Din nya "snyggare" soptunna kan du fetglömma, grabben. Kom tillbaka när du hittat din trevliga ton.

onsdag, juni 10

Veckans idiot-lista, del 2 av 3

Låt oss inte hymla här - vi jobbar för stålarna. Om Slick var ekonomiskt oberoende skulle jag då rakt inte spendera tiden på Det Stora Företaget, då skulle jag göra något helt annat. Supa, knulla och röka braj kanske, vem vet.

Det är heller inte helt ovanligt med diverse ekonomiska incitament och rörliga löner i Slicks bransch - ju mer du fakturerar desto mer stålar plockar du hem. Inga konstigheter, och de i Slicks bransch som har denna lönemodell kanske generellt jobbar lite mer övertid också, det syns ju i plånboken direkt - även om det finns andra nackdelar med modellen, som det alltid gör.

Däremot lämnar det en särdeles sur smak i munnen när ovanstående tänk börjar appliceras på samtliga branscher utan urskiljning. Jag köper ackordstänket, så som det är, för ganska många fall (bilprovare! snabbmats-anställda! cykelbud!) men en del yrken är såpass känsliga och ansvarstyngda att noggrannhet, seriositet och genomtänkthet väger enormt mycket tyngre än, säg, antalet processerade gamlingar med höftledsproblem per dag. Det är yrken där tidsstudiemän, time-key-tänk och ackordslösningar inte har att göra. Alls.

En läkare, lärare, sjuksköterska, hemtjänstvårdare eller personlig assistent gör inte ett bra jobb baserat på hur många de hinner med. Den bästa läkaren hinner kanske inte med mer än en enda person på en dag - men den personen går därifrån med kunskap om sin situation och kan känna trygghet till sjukvården. Det här är yrken där du gör ett bättre jobb (något generaliserat, men va fan) ju mer tid du lägger på en enskild person, där det blir sämre ju mer du skyndar dig. Det är inte kvantfysik, direkt - det är grundläggande mentala förmågor som krävs för att nå den insikten.

Synd då att chefen för Huddinge närakut, Leon Sylverberg, uppenbarligen inte besitter ens den basala hjärnkapaciteten. För ärligt - hur felaktigt hopsatt i huvudet är man inte om man på allvar menar att ju mindre tid läkaren lägger på den förvirrade äldre damen som inte kan läsa texten på sina pillerburkar desto bättre är det? Kolla med Leon - han når bevisligen inte upp till IQ-gränsen som krävs för att undvika den tankevurpan.

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.

Veckans idiotlista - mellanstick

Scen: Det Stora Företaget, en regnig onsdag i juni.
Slick och Slicks kollega ModeMannen har under flera dagar försökt hitta ett underligt fel i ett program. Slutligen visar sig felet ligga i en liten underprocedur, utvecklad av representanter för den sista Sovjetstaten några stenkast västerut. Äntligen! Eftersom ModeMannen är en vänlig och hjälpsam själ mailar han till de norska kollegorna och påpekar felet, så de kan åtgärda sina egna program. Svaret:

Hei, vi har tilsvarende rutiner som rent teknisk sørger for å håndtere det.

Översättning från fiolhobsjidder: Vi vet. Vi tar hand om det för våra egna grejer.

De har alltså hittat felet och rättat det på sin sida, men skitit högaktningsfullt i att nittiosjutton andra använder samma program och behöver den informationen lika mycket. Arrogans, någon?

Förr eller senare tar oljan slut. Slick längtar som ett barn på julafton.

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.

Veckans idiot-lista - del 1 av 3

Det är bara onsdag, och redan har jag gått i taket tre gånger. Inläggen ligger i kö i huvudet på mig.

Det började friskt redan i måndags morse, när Cecilia Blankens i Mix Megapol tog på sig "jag är tjej och därför dum i huvudet"-mössan under inslaget "knäppa nyheter". Adam Alsing berättar om en kvinna i Australien som fått en blodigel på hornhinnan, lite nasty sådär, men allt slutade lyckligt. Happy days - tills Cecilia kläcker ur sig "hade igeln sugit ut hela ÖGAT då?!". Tre sekunders tystnad, och sen Adams överslätande röst: "Nej Cecilia. Blodiglar suger blod."

Det är väl klart att Cecilia Blankens, hyfsat framgångsrik skribent och fullt kapabel vuxen människa, fattar att en blodigel inte suger ögonvätska. Så varför spelar hon korkad? Vad exakt är det som får kvinnor att ta rollen som obildad idiot så fort de sitter tillsammans med män i en tvruta / radiokanal? Är det någon kvardröjande effekt av hemmafrurollen som sitter i - kvinnor finns till för att stötta upp männen och få dem att se smarta ut? Jag är trött på det här. Cecilia Blankens - sänk röstläget, sluta avsluta varje mening med en uppåtsväng så det låter som en osäker fråga (du är väl för fasen inte norsk!) och framför allt - gör dig inte dummare än du är. Jag är övertygad om att du är rätt smart. Kan du vara så gullig att visa det?

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.

fredag, juni 5

Det kunde vara värre

Trots Sverigedemokrater, Unix-tekniker, en sommar som gått vilse och annat som suger med kära Svedala måste jag tillstå att det kunde vara mycket, mycket värre.

Vi kunde bo i Amsterdam, till exempel. Sin vana trogen valde Nederländerna att byta mot reglerna och offentliggöra resultatet från EU-valet innan alla andra länder blivit klara, och så här ser det ut:

1:a plats: PVV, Nederländernas Sverigedemokrater
2:a plats: Kristdemokraterna

Fuckin' hell. Vad pysslar de med i Holland? Jag trodde de var ett gäng lite småsköna hashtomtar som inte gjorde någon förnär, och så visar det sig att de är rasistiskt, religiöst pack. Dubbelfel! Skulle Slick bo i Nederländerna finns det risk för att jag skulle självantänt av rena raserivibrationer för länge sen.

Nu blir det röst på Vänsterpartiet i EU-valet, enligt devisen skit ska med skit fördrivas. Någon måste ju balansera upp.

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.

torsdag, juni 4

100 spänn på att...

... Staffan Erfors skulle fått löneförhöjning istället för kicken om inte storyn läckt. Det är kvällstidningar vi pratar om här. Så länge gråzonsmetoderna och de tveksamma allianserna inte publiceras i konkurrentmedia är det bara att köra så det ryker. Min gissning är att Thomas Mattsson sitter på chefredaktörsrummet och svär över alla löp som försvann nu, när direkt-accessen till Möller och HA innersta krets flög iväg tillsammans med Staffans avskedsbesked.

Dessutom - hur ok är det att sparka någon för hans personliga relationer, obehagliga eller inte? Bör man kunna få sparken för att man är kompis med någon som begår brott? Slick är lite osäker, jag menar att det beror på yrkesrollens offentlighet. Eller gör det inte det kanske? I en svart-vit värld borde en person aldrig kunna få sparken för något som görs utanför yrkesrollen... eller ? Diskutera!

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.

onsdag, juni 3

Möjligen något onyanserat

Efter att ha förlorat tre timmars intensivt arbete (ja, jag sparade. Det är borta ändå) för att en tekniker med storhetsvansinne tagit ner servern utan att meddela någon användare överhuvudtaget är jag inte så lite överhettad. Eftersom jag inte vet vem tekniknissen är har jag inget annat val än att kommunicera med honom via Slick:

Du, tekniktönten? Låt inte det faktum att du är en level 80-magiker i wow som varje kväll hänsynslöst slaktar alla du möter på slagfältet ge dig missuppfattningen att du kan bete dig hur arrogant du vill IRL. I den stora världen är du antagligen både fet, finnig och singel, men låt inte din bitterhet över att inga brudar vill prata med dig på krogen gå ut över mig och mitt jobb. Då är det krig, sörru.

Så - så fort jag får reda på vad din wow-gubbe heter kommer den raderas från servern. Irreparabelt. Permanent. Lite som du gjort med mitt arbete. Quid pro quo, mothafucka!

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.

Släng din röst

Det är stor hype kring PiratPartiet och deras opinionssiffror nu - opinionssiffror som, hoppas jag innerligt, bara är ett luftslott. Inte kan väl svenska folket vara så urbota korkade att de faktiskt röstar på PiratPartiet i EU-valet? Det är ju synonymt med att spola ner sin röst!

Jag menar inte nödvändigtvis att PiratPartiet har sunkiga åsikter nu - problemet är att de har så väldigt, väldigt få. Egentligen har de bara en enda åsikt. Den är sund och klok (tycker Slick), men en svala gör ingen sommar och en agenda som får plats på en coctailservett gör inget EU-parlament. PP har samma uppgift som alla andra missnöjespartier har - att skapa tillfällig opinion och folkstorm kring ett reellt eller påhittat problem för att få etablerade partier att plocka upp frågan för att vinna poäng. Man kan tycka vad man vill om den ordningen men att den existerar är svårt att sätta sig emot.

PP vet detta, förstås. Det är därför de synbart kaxigt går ut och meddelar att nä, vi skiter faktiskt i allt annat. Vi bryr oss bara om integritet.

Det står dem självklart fritt, men med tanke på de få platser Sverige har till förfogande i parlamentet vill jag verkligen inte slösa bort en av dem på en tomte som ska sitta och pilla sig i naveln och käka choklad när 99 % av frågorna dryftas. Det känns som ett sällsynt slöseri med resurser, nästan som låta en ganska korkad advokatstekare bli justitieminister enbart för att hans snygghet balanserar statsministerns grisaktiga utseende. Sen kan det bli hur bra som helst när PP väl dryftar integritetsfrågor i parlamentet, men är det verkligen det allra, allra viktigaste? Det är klart det inte är. Det är viktigt, men det är arbetslöshet, flyktingpolitik och miljö också.

Problemet är ju att stora delar av svenska folket antagligen inte fattat detta - att en röst på PP är en röst på medbestämmande i en enda enskild fråga. Resten av frågorna, inklusive hur mycket pengar svenska bönder skall få kontra de polska och om EU ska basera sin flyktingpolitik på Danmark, kommer avgöras av Frankrike och Tyskland, respektive. Christian Engström kommer vara ute och ta en cigg då.
Är det ok med dig, PP-röstare? Bra. Ville bara kolla.

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.