söndag, september 6

Rör inte min fysiker

En av Slicks absoluta favoritförfattare, Simon Singh, skriver om fysik och matematik på ett väldigt lättillgängligt sätt. Jag rekommenderar både Fermats Gåta och Big Bang för den som är intresserad av att fatta lite mer om hur världen hänger ihop och hur det här med logiska resonemang fungerar. Hans senaste bok, skriven tillsammans med Edzard Ernst, professor i komplementmedicin i Exeter, är den debattbok som granskar hela den vilda flora av alternativmedicin som finns därute. De flesta får sig en känga - spikmatteivrare, kiropraktorer, homeopater, reikki-helare och allsköns övriga träsktroll.

Englands kiropraktorer blev inte glada, kan vi säga. British Chiropractic Association uppskattade näppeligen att bli ifrågasatta om varför de hävdar att kotknackande kan bota allergi, astma och spädbarnskolik utan en gnutta vetenskapliga bevis, men istället för att svara med de efterfrågade bevisen (hävdar de att de kan borde de ju rimligen ha bevis för det påståendet? Eller hittade de kanske bara på, som vilken new-age-flummare som helst? NÄMEN så otippat!) valde de att stämma Simon Singh för förtal.

Och det är just det draget som gör att de får en heltidsfiende i Slick. När en vetenskaplig teori ifrågasätts är aldrig lösningen att stämma den som ifrågasätter. Lösningen är förstås att presentera motbevis och öppna upp för diskussion. Släpps "stämma för förtal"-mentaliteten in i vetenskapsvärlden kommer mänsklighetens framgångar tvärstanna - Einstein skulle blivit ruinerad av advokatkostnader för att han presenterade motbevis för Newtons gravitationsteorier, nobelpristagaren Richard Feynman likaså för att han till viss del motbevisade Einstein med sin kvantumelektrodynamikteori och Lee Smolin för att han ifrågasatte strängteorin.

Alltså - om pseudovetenskapen vill bli av med pseudo-prefixet får de presentera vetenskapliga bevis istället för att gömma sig bakom advokater. Slick gör som Stephen Fry, Ricky Gervais, Rickard Dawkins och många andra - skriver under uppropet för att hålla förtalsstämningar utanför vetenskapen. Gör det du med.

2 kommentarer:

30+ sa...

Signerat å klart!

Slick sa...

Visste väl att jag kunde lita på dig, 30+. You da man.