måndag, september 28

Till alla er som tycker Anna Anka är "rätt skön"

Det har varit en väldig storm-i-vattenglas-feeling kring denna minuspost i mänsklighetens redovisning. Slick kände först att skitsamma, bimbos som dansar en sommar är det gott om och mister vi en står det två bakom och vill ta plats istället. Jag tänkte så, ända tills i övrigt intelligenta människor runt omkring mig började yttra saker som "det är ju uppfriskande med någon som säger vad de tycker", "hon är en skön tjej med gullig skrattrynka på näsan" och värst av allt: "hon är faktiskt ganska vettig".

Nu gör vi som vi brukar här. Vi benar ut det hela. Först och främst - det är inte Annas livsval det nödvändigtvis är något fel på. Alla gör väl som de vill, och vill Anna vara lyxhemmafru är det givetvis upp till henne och näppeligen något att diskutera om man vill komma någonvart. Det är åsikterna som är uppåt väggarna obehagliga:

Anna Anka: "Här håller inte mammorna på och tjatar på sina döttrar om utbildning och om att gå till college, utan om att hitta en idrottskille eller en kändis! Är det inte underbart?"

Slicks kommentar: Nej. Det är att säga till sin dotter: "Det där du har mellan axlarna, det är bara till för att sminka och för att dina framtida pojkvänner ska ha ett extra hål att stoppa kuken i." Hur är det underbart? Delar Anna Anka och jag ens samma ras?

Anna Anka: "Det var så skönt att komma till ett land där män vet hur man beter sig mot en kvinna. Här tar männen hand om allt det ekonomiska, allt annat är en förolämpning mot både kvinnan och mannen i förhållandet."

Slicks kommentar: Men för i helvete! På vilket sätt förolämpar jag män när jag betalar mina räkningar? Om inte jag betalar räkningen, vem ska då göra det? Inte Anna Anka, hon vet ju uppenbarligen inte hur man gör. Och visst, jag är singel, men på vilket sätt förolämpas min pappa när mamma betalar trängselavgifterna på sin egen bil? Förklara det!

Anna Anka: "Amerikanska män vet hur man uppvaktar en kvinna. De är väldigt romantiska och köper dyra presenter."

Slicks kommentar: I Anna Ankas pyttelilla värld (procentuellt sett) fungerar det säkert så. Men överlag har jag svårt att tro att amerikanska män köper dyrare presenter än andra (varför det nu helt plötsligt skulle vara ett kriterium) med tanke på att USA har fler fattiga procentuellt sett än många andra länder. Vad är oddsen för att white trash Billy-Bob kommer hem med en diamantring till Sue-Linda och de åtta tandlösa jubelidioterna till ungar i trailern? Astronomiska, skulle jag säga. Det här är inskränkt, korttänkt och visar på häpnadsväckande brister i hushållet Ankas omvärldsbevakning. Eller med mindre ord: Fullständigt urblåst.

Anna Anka: "Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet. En riktig amerikansk man får panik om han är ensam med barnet i mer än 20 minuter. Amerikanska pappor lagar inte mat och stryker inte, de jobbar och försörjer sina familjer."

Slicks kommentar: Min chef jobbar och försörjer sin familj - och han är en jävel på att byta blöjor. Min pappa jobbar och försörjer sin familj - och lagar en saltimbocca som smälter i munnen. Majoriteten av alla män jag ser runt mig jobbar och försörjer sin familj utöver att hjälpa till hemma. Svenska män kan göra allt (obs. ironi.) vilket såklart gör Anna Anka med sin amerikanske enfunktionsman väldigt avundsjuk. Cue denna genomskinliga "surt sa räven"-diss. Uttalandet lider dessutom av samma omvärldsbevakningsbrister som det ovanstående, med tanke på hur många hushåll med två heltidsarbetande föräldrar som finns även i USA - bevisligen finns även där män som gör både och.

Anna Anka: "Om du anställer någon i Sverige ska du ha utbildning och vara kvalificerad. Här är det illegala mexikaner som gör jobbet. [...] Jag tar hand om dem och ser till att de bor i bra områden nära jobbet så att de slipper sitta i bilköer. Jag skickar de på semester och ser till så att deras familjer har det bra."

Slicks kommentar: Det här är säkert jättebra för Anna Anka. Hon bara behöver ringa immigrationsmyndigheten när en trädgårdsmästare kör över foten med gräsklipparen - hej presto har mexikanen skeppats tillbaka till Tijuana, fattigdom och sannolik blodförgiftning i foten och Anna är fri att hämta upp en ny mexikan från parkeringen utanför amerikanska ByggTema. Inget strul med jobbiga sjukförsäkringar, inga obehagliga fackförbund som vill att alla ska ha drägliga villkor på jobbet, bara Anna och hennes icke engelsk-talande mexikanska slavar. Det spelar ingen roll om så Anna vore Moder Fucking Theresa i havandena med sina anställda - all makt och inget ansvar ligger hos henne. Det är inte bra för någon, utom just Anna.


Så. För att avsluta. Det här är inte en jämnställdhetsdebatt. Det här är inte en debatt om hemmafruns vara eller icke vara. Det här är avskyvärda åsikter som är väldigt svåra att försvara utan att tappa såväl karmapoäng som allmän medmänsklighet. Jag är helt för att alla får uttrycka vilka åsikter de vill, men är vi, svenska folket, så helt ute och cyklar att vi tycker de här åsikterna är "rätt sköna"? "Ganska vettiga"? Har vi inget kvalitetsfilter överhuvudtaget på vilka vi väljer att ge extra mycket uppmärksamhet åt? Eller tycker vi, överlag, så här?

För att citera Kjell Bergkvist: Jag skäms. Jag sitter här och skäms.

15 kommentarer:

Hälsporren sa...

Bra [rutet] där, Slick.

30+ sa...

Var jag inte gift skulle jag fria. Vi tycker tamejfan EXAKT likadant. Du hann bara före med att skriva ditt blogginlägg.

Alltså, vadfan är grejen med att "bryta PK" och "inte vara så Jante"? Får man vara hur dum i huvudet som helst, bara man sticker ut? Får man vara nazist?

Anonym sa...

Word!

Kahlo sa...

Snyggt formulerat & benat. Jag gjorde det själv härom dagen;

http://kahlokahlo.bloggagratis.se/2009/09/18/1998098-anna-anka/

http://olikamenlika.bloggagratis.se/2009/09/18/1998207-tredje-projektveckan-anna-anka/

emster sa...

Det där med mexikanarna tycker jag tydligt visar hennes (vidriga) människosyn. Vad händer om en illegal mexikanare blir sjuk? Inte fan får de vård iaf.

olo sa...

Är du en man eller kvinna?

Wicky sa...

Olo: är det relevant?

Slick: Män ska inte hjälpa till hemma. de ska göra sin fair deal.

jonna sa...

klockrent! (bortsett från hjälpa-till-hemma-formuleringen.)

Slick sa...

Allmänt: Tack tack! Skönt att veta att jag inte är ensam.

Olo: Jag är kvinna, vilket torde kunna uttydas av meningen "På vilket sätt förolämpar jag män när jag betalar mina räkningar?" ovan.

Wicky: Ordklyverier. Om åtta personer bor ihop och delar på hushållsarbetet hjälper alla till. Jag orkar inte hålla reda på vilken formulering som råkar ha feministisk OK-stämpel just idag.

Anthromodernity sa...

Jag skäms också. det är en riktigt vidrig representant för Sverige den där kvinnan. Bra skrivet Slick

Danjäh sa...

Word

mikebike sa...

Fan vad bra. Skönt att du sätter fingret på det. Nej det är inte skönt med nån som säger vad hon tycker när hon är en sådan jävla idiot. För att slita på det redan slitna hitler-exemplet så är det väldigt få som skulle säga att han var lite skönt pk, en frisk fläkt. Så här i retrospektiv.

Anonym sa...

Ja, WORD! Friska fläktar är inte friska när dom stinker unket!

Huskatt sa...

Skrämmande nog, har jag enbart hört andra prata om fenomenet Anka...och i min värld verkar hon en aning märklig.
Och lika märkligt ter det sig att hon retar på sig så mycket människor. För det betyder ju att någon lyssnar på allt dumt som verkar hoppa ut ur truten på henne.

Helena sa...

"Ord i rättan tid", känns ju helt fel att säga eftersom det här inlägget är rätt gammalt. Men du sätter verkligen det blå skåpet där det ska stå. Minns ingen Kejsarens Nya Kläder längre?!