torsdag, november 20

Smarta brudar biter sig i foten

Hur många gånger har du suttit på en förfest och hört någon lallare slänga ur sig de mest hårresande uttalanden, uppbackat med det vaga "jag läste i en studie att..."? Själv har jag både en och två gånger använt just det argumentet för att validera någon liten kontroversiell köttbit jag slängt ut till fylleaggressiva idioter som sedan börjat gräla vilt sinsemellan utan att någonsin komma överens. Tuppfäktning i förortsköket, en både underskattad och underhållande fritidsaktivitet! Nu finns dessutom toksmarta verktyget Wisify, som samlar alla de där obskyra studierna på ett ställe så du kan hämta information och backa upp dina åsikter live, direkt, där och då.

Men, jag vandrar från ämnet. Själva poängen med detta inlägg är att en studie visar att högintelligenta män löper högre chans (risk?) att gifta sig jämfört med normalintelligenta y-kromosombärare - medan det motsatta är sant för kvinnor. Smarta brudar får inga karlar, kort sagt.

När jag först läste det här reagerade reptilfeministhjärnan blixtsnabbt, och i mitt huvud var jag redan högt upp på barrikaderna och hojtade om manschauvinister och rädda små pojkar, men sen tog jag en kaffe och sansade mig lite. För vems fel är det egentligen? Vårt eget, såklart. Bara vårt eget.

Ta en liten titt på de högintelligenta männen (nu generaliserar jag vilt här, bara att gilla läget. Jag sätter likhetstecken mellan intelligens och ambition, bland annat. Deal.) och framför allt, ta en liten titt på de högintelligenta männens kvinnor. En framgångsrik man väljer ofta en mindre ambitiös kvinna till hustru, en som är nöjd med att sköta hem och barn medan pappa är ute och tjänar stålar. En ambitiös, framgångsrik kvinna däremot - hon vill ha en lika framgångsrik, ambitiös och intelligent partner. Som vill ha en liten kvinna som stannar hemma vid spisen. Ni ser ju, det går inte ihop.

Vi får skylla oss själva helt enkelt - trots alla våra pengar (för första gången i världshistorien har kvinnor i västvärlden nästan lika mycket pengar som män att röra sig med), kunskaper, framgångar och fruktansvärt snygga skor sitter vi fortfarande och trängtar efter alfahannen, han som ska dominera och vara som oss, fast lite bättre. Det är väl klart att om man (som Slick) har en IQ som är högre än 99 % av världens befolkning är det ett sjukt litet underlag av män som har ännu högre.

Om vi framgångsrika, smarta brudar skulle nöja oss så som män gör och äkta en liten velourklädd skäggtomte med BabyBjörn-påse på magen och gröna fingrar skulle studien se helt annorlunda ut. Problemet är bara att Gordon Gekko är så otroligt mycket sexigare än Birger Schlaug.

3 kommentarer:

Marie sa...

Ahh, underbart att du har borjat blogga igen! Jag har skrattat hakan av mig.Du har raddat min hemska manad fram till jul. Yippie

Anonym sa...

Hrm, Schlaug ä r sexig i sin svarta skjorta och svarta jeans och läckra humor. Han kör en rockshow dessutom. That´s it.
Marga

Slick sa...

Hehe. Birger Schlaug kör rockshow lika mycket som Robert Wells spelar indiepop.