måndag, november 24

Varför är det bara idioter som har energi nog att engagera sig?


Miljömupparna tuppar sig igen, och som vanligt är det inte nödvändigtvis förslaget i sig det är fel på, utan argumenten som är ute på solomission bland vansinnigheterna. Bensin är redan dubbelbeskattat (först bensinskatt, sen moms på bensinskatten) och det kan omöjligen ligga på den enskilda invånaren att rätta upp hela jäkla växthusproblemet, särskilt inte när invånaren ifråga ska storhandla i snöstorm. Stockholms gator är inte gjorda för en spark, Peter Eriksson (eller annan valfri bakåtsträvande, hampaodlande skäggtomte)!

Men, som sagt, det är ju inte sakfrågan som gör att jag sitter här och ångar som en chokladälskande fyrtioplussare med muffintop på sitt första SATS Boxercise-pass, det är frasen "vi vet att det blir dyrare sen, så det är lika bra att höja nu". Vad är det för skev baklängeslogik? Om ett år kommer mina sparpengar förräntat sig, så det är lika bra att jag får pengarna nu. På sikt kommer lägenheterna i Stockholm gått upp till före-krisen-nivåer, så jag bör få ett par millar extra redan imorgon.
och vad är "på sikt"? Ett år? Ett decennium? Förr eller senare ska jag gå i pension, så jag plockar mina PPM-pengar nu, mmkay? Det är ju lika bra att anpassa sig, eller hur var det... Jag blir så trött på dessa låtsaspolitiker som fått för sig att en inkvoterad plats i en dammig styrgrupp bildad på senaste partistämman i Växjö är synonymt med att de har något konstruktivt att bidra med.

Just det här, att miljödebatten sköts av på ena sidan industriledare med sikten skymd av bonusutbetalda $-tecken och allmänt libertariansk inställning till sina medmänniskor (slå upp det, du ensamma läsare som inte har en vuxen människas ordförråd) och på andra sidan känslostyrda trädkramare som hänger vita lakan från fönstren i Hornstull och hojtar att vi måste tänka på baaaarnen och deras fraaamtid i sina futila försök att bilda opinion, är anledningen till att vi aldrig kommer komma någonvart överhuvudtaget.
De som har tillräckligt mycket intelligens för att komma på några bra förslag och argument är också smarta nog att inse att vi redan är körda - det kommer oundvikligen att dimpa ner en komet i huvudet på Al Gore som förintar allt levande på jorden, och det oavsett hur många utsläppsrätter du köpte när du skulle till Thailand och röka gräs eller hur mycket ekologisk potatis du handlar på Coop.

2 kommentarer:

Lilla Duktig sa...

Inom politisk filosofi används begreppet libertarianism främst i en amerikansk kontext.

Libertarianism beskriver vissa politiska åskådningar mellan liberalism och högerkonservatism. Vanliga ståndpunkter inom libertarianismen är en begränsad stat och förespråkade av kapitalism.

Libertarianismen har fyra huvudinriktningar; traditionell libertarianism (nyliberalism), neolibertarianism, paleolibertarianism och konservatism (på engelska; small government conservatism).

Slick sa...

Det bästa med dig är att du balanserar mitt medmänniskoförakt med lite hjälpsam vänlighet. Kram.