tisdag, maj 5

Vad ska du bli när du blir stor? Jag ska bli hora!

Centerns ungdomsförbund föreslår att prostitution ska bli lagligt. Slick föreslår att ingen sätter sig emot.

Kvinnor och män har sålt sina kroppar för betalning sedan urminnes tider. Vi gör det fortfarande. Vi kommer alltid göra det. Vi gör det av olika anledningar - för att vi vill ha snabba pengar, för att vi tjänar bättre än vi skulle gjort i en "konventionell" karriär, för att vi trivs med att få en jäkla massa stock ( eller mus då) och inte minst som betalning för gåvor från våra äkta hälfter. Några gör det för att de är utnyttjade, trasiga och drogberoende. 50+-kvinnor åker till Gambia för att jufsa med långlemmade svarta män. Män i samma ålder importerar 25-åriga thailändska flickvänner. Sex säljer, helt enkelt.

För några år sen skallade feministropen "Kriminalisera torskarna!" högt över hustaken och det var ju just vad som hände. Försäljning av sex är fortfarande lagligt, det är bara köpet som är olagligt. Effekten uteblev inte, och blev den förväntade: de olagliga bordellerna i diverse sunkiga lägenheter runtom i förorterna gick ännu längre under jorden, fler fjortonåriga flickor importerades från Ryssland och hallicknätet drogs åt hårdare. Samhället fick ännu mindre insyn i vad som egentligen pågick i sexhandelsbranschen.

Jag är rätt övertygad om att även feministerna visste vartåt det barkade, men glatt valde att ignorera det. Vad femibruttorna var ute efter var inte att faktiskt lösa ett problem - problemet med prostituerade kvinnor som utnyttjades - utan att sända en signal. De gillar sånt, att sända signaler och att öka medvetenheten. De gillar inte att behöva ta tag i det smutsiga problemet och faktiskt alliera sig fullt ut med dessa utnyttjade, drogberoende, i flera fall knappt svensktalande kvinnor.

Slick däremot skiter rätt högaktningsfullt i vilka signaler som sänds hit eller dit. Jag skulle hellre lösa problemet - så vad sägs om att vi drar upp sexköpsbranschen i ljuset igen? Gör hela transaktionen fullt laglig, låt alla horor bilda fackförbund och skaffa sexarbetarlicenser (ingår F-skatt?), gör kondomanvändning och månatlig gynekologundersökning avdragsgill (urolog då för er manliga luder) samt inrätta en statlig bordell och förmedlingstjänst.

Hej presto - både sexköpare och sexsäljare betalar skatt, är fullvärdiga medborgare och kostar inte längre samhällsapparaten pengar i form av utredningar och spaningstjänst. Eftersom ett lagligt alternativ finns är det fritt fram att belägga de olagliga alternativen (trerummaren i Årsta fylld med fem trettonåriga ryskor som blivit våldtagna fem gånger om dagen i två år och aldrig fått gå utanför dörren) med ordentligt höga straffsatser - något som tidigare hindrats av argumenten "men min 45-årige handikappade son behöver också sex och närhet och det kan han bara få när han betalar". Nu kan den handikappade sonen gå till ett licensierat luder, och de tonårsimporterande hallickarna kan sättas dit riktigt ordentligt istället.

En legalisering av prostitution skulle även bidra till att ta bort stigmat som är förknippat med sexköp - och ju färre stigman vi har i det här samhället desto större chans är det att vi åstadkommer något, när vi kan prata om det utan att riskera offentligt förlöjligande.