onsdag, juni 3

Släng din röst

Det är stor hype kring PiratPartiet och deras opinionssiffror nu - opinionssiffror som, hoppas jag innerligt, bara är ett luftslott. Inte kan väl svenska folket vara så urbota korkade att de faktiskt röstar på PiratPartiet i EU-valet? Det är ju synonymt med att spola ner sin röst!

Jag menar inte nödvändigtvis att PiratPartiet har sunkiga åsikter nu - problemet är att de har så väldigt, väldigt få. Egentligen har de bara en enda åsikt. Den är sund och klok (tycker Slick), men en svala gör ingen sommar och en agenda som får plats på en coctailservett gör inget EU-parlament. PP har samma uppgift som alla andra missnöjespartier har - att skapa tillfällig opinion och folkstorm kring ett reellt eller påhittat problem för att få etablerade partier att plocka upp frågan för att vinna poäng. Man kan tycka vad man vill om den ordningen men att den existerar är svårt att sätta sig emot.

PP vet detta, förstås. Det är därför de synbart kaxigt går ut och meddelar att nä, vi skiter faktiskt i allt annat. Vi bryr oss bara om integritet.

Det står dem självklart fritt, men med tanke på de få platser Sverige har till förfogande i parlamentet vill jag verkligen inte slösa bort en av dem på en tomte som ska sitta och pilla sig i naveln och käka choklad när 99 % av frågorna dryftas. Det känns som ett sällsynt slöseri med resurser, nästan som låta en ganska korkad advokatstekare bli justitieminister enbart för att hans snygghet balanserar statsministerns grisaktiga utseende. Sen kan det bli hur bra som helst när PP väl dryftar integritetsfrågor i parlamentet, men är det verkligen det allra, allra viktigaste? Det är klart det inte är. Det är viktigt, men det är arbetslöshet, flyktingpolitik och miljö också.

Problemet är ju att stora delar av svenska folket antagligen inte fattat detta - att en röst på PP är en röst på medbestämmande i en enda enskild fråga. Resten av frågorna, inklusive hur mycket pengar svenska bönder skall få kontra de polska och om EU ska basera sin flyktingpolitik på Danmark, kommer avgöras av Frankrike och Tyskland, respektive. Christian Engström kommer vara ute och ta en cigg då.
Är det ok med dig, PP-röstare? Bra. Ville bara kolla.

För övrigt anser jag att tingsrätten bör förstöras.

Inga kommentarer: