måndag, april 27

Dagens sjukt smarta idé

Det är mycket med den här grisförkylningen nu. Det tror jag att jag tar och skiter i, som Alfred sa - kan jag inte göra något åt det eller skälla ut någon för det är det redundant att tänka på det, tycker Slick.

Men se här då, ytterligare en utmaning att ta itu med för antipiraterna! Det ska bli intressant att se om Pontén & co är lika snabba på lagstiftningsknappen den här gången också, eller om de möjligen lyckats lära sig den enkla läxan att det inte går att få muttrande svenskar att rätta in sig i ledet med piska, enbart med morot (nu kan man ju tycka att det varit allmänt känt sedan motbokens dagar, då det puttrade i varenda källare, men alla kan ju inte ha en IQ över medel. Någon måste ligga under också).

Detta har hänt: Några nissar har uppfunnit en smart boktryckarmaskin som accessar ett virtuellt nätverk fyllt med text. Publicerade verk, böcker som gått ur print, privatpersoners egna hobbylyrik, allt en knapptryckning bort. Välj vad du vill printa och fem minuter senare har du en inbunden bok i handen. Omedelbart ser jag de fördelar som också nämns i artikeln - borta är behovet av ett stort lager, vilket innebär att små bokhandlar blir exakt lika konkurrenskraftiga som de stora - än mer faktiskt då de kan hålla lägre priser pga lägre lokalhyra etc. Ingen risk för att boken är "slut på förlaget" (alla vi som läser mycket har lärt oss hata det uttrycket med elden hos tusen solar). Good times all around alltså, även för Pontén!

Det lär bli surare miner på Antipiratbyrån när boktryckarmaskinen står i varenda fik, och ett nytt gäng påhittiga nissar modifierar mjukvaran i maskinen så den accessar... allt. Varenda text-torrent som finns ute i det stora molnet Internet. Hej presto - en inte överdrivet etiskt bakbunden caféägare kan helt plötsligt börja sälja Guillous senaste bok för precis vad han själv vill ta betalt. Ooops.

Om inte CreativeCommons eller någon annan smart licensieringsmetod blivit standard innan dess då.

Inga kommentarer: