fredag, april 24

En fullkomligt onödig instans

Det är mycket jidder i både nya och gamla media just nu - det har visat sig att domaren i Pirate bay-målet är jävig och rättegången måste kanske göras om. Det enda jag undrar är - vem bryr sig? Det var ju i tingsrätten detta skedde, och tingsrätten är inget annat än ett farthinder på vägen mot den riktiga domstolen, Hovrätten.

Tingsrätten är och har alltid varit ett ganska osmakligt skämt. Varför finns den överhuvudtaget? Ett gäng politiskt tillsatta senildementa dregelgubbar som aldrig läst en lagparagraf ska sitta och avgöra i verkliga brottmål, det är ju skrattretande. Med en sådan ordning är det inte konstigt att de mål som går vidare till Hovrätten får domen vänd upp och ner. Gång på gång. Tingsrätten dömer "skyldig", Hovrätten friar. Tingsrätten friar, Hovrätten dömer till åtta år i fängelse. Anledningen? Det är först i Hovrätten som Svea Rikes Lag faktiskt tillämpas istället för de civila nämndemännens fördomar och barockt världsfrånvända verklighetsuppfattning.

Det är i tingsrätten ett våldtäktsoffer blir utfrågad om längden på sin kjol, för att sedan tvingas se sin attackerare bli friad eftersom kvinnan inte skrikit på hjälp högt nog - detta trots att den åtalade mannen erkänt att kvinnan sagt nej och att han tvingats bända isär hennes ben. Det var tingsrätten som friade en 35-åring som erkänt att han drogat och sedan haft samlag med en 12-årig flicka, med motiveringen att han inte utövat "något direkt våld", och att flickan inte var så hög att hon inte kunnat freda sig - den underförstådda tolkningen är alltså att det 12-åriga barnet VILLE ha sex med 35-åringen.

Att ta på allvar vad tingsrätten har att säga om precis vilket ämne som helst är lika intelligent som att ta filosofilektioner av Blondinbella. Kan vi inte bara lägga ner skiten nu?